vrijdag 28 september 2007

ISAF faalt in het beschermen van de burgers van Afghanistan

De BBC meldt “dat dorpsbewoners hebben gezegd dat er een groot aantal burgers is omgekomen in Helmand en Uruzgan.”

“Tijdens een vuurgevecht bij de plaats Deh Rawod in Uruzgan hebben Talibanstrijders deze week opnieuw wraak genomen op dorpelingen die afgelopen jaar hebben samengewerkt met Nederlandse militairen.”

“Burgers gedood bij zelfmoordaanslag van de Taliban.”

“Burgers gedood bij luchtaanvallen van de buitenlandse troepen.”

Het zijn een aantal citaten uit berichten die vrijwel dagelijks in de kranten te lezen zijn over de situatie in Afghanistan.

Het is duidelijk dat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om veiligheid in Afghanistan te waarborgen voor de mensen.

Er zijn te weinig pelotons in gebieden om de bevolking adequaat te beschermen. En de deelnemers aan de ISAF-veiligheidsmacht willen de benodigde middelen daarvoor niet verschaffen. En de Afghaanse regering beschikt er niet over.

“De Taliban hebben afgelopen weken vaker agressie gebruikt tegen bewoners in Uruzgan bij Deh Rawod,” meldt de NAVO.

“Zo benutten zij hun toegenomen bewegingsvrijheid sinds de val van veel politieposten eerder deze maand. Inmiddels zouden meer dan vierhonderd families het district zijn ontvlucht.”

De vluchtelingen worden volgens het Nederlandse ministerie van Defensie opgevangen op de bazaar van Deh Rawod.

In het dorp Kakrak, iets boven Deh Rawod, lieten Talibanstrijders dinsdag irrigatiekanalen leeglopen en vernietigden ze vele hectares landbouwgrond. Zij wierpen versperringen op, waar burgers werden gedwongen mee te vechten.

Afghaanse en Amerikaanse troepen vermoedden een hinderlaag en vielen deze week aan. Bij het zes uur durende gevecht sneuvelden 67 Talibanstrijders. Tien burgers raakten gewond.

De situatie bij Deh Rawod is volgens het Nederlandse ministerie van Defensie “instabiel” en de laatste tijd “verslechterd”. De NAVO overweegt tijdelijk extra troepen te sturen.

De situatie in al de zuidelijke provincies van Afghanistan is instabiel. Er woedt een felle opstand van de Taliban tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen.

Nederland heeft besloten met spoed tachtig extra militairen te sturen. De NATO beweert dat er in Afghanistan zelf geen militairen genoeg zijn om te komen helpen. In Uruzgan vinden veelvuldig gevechten plaats.

De militairen hebben als primaire taak om de militairen te beschermen.

Taliban dwingt burgers te vechten
"Het hoge aantal doden aan Talibanzijde van de afgelopen weken, alleen al in Uruzgan zouden dat er al meer dan 70 zijn, duidt niet per definitie op een overwinning van de NAVO."

Meet men een overwinning af aan het aantal vijanden dat men doodmaakt?

Uit inlichtingen blijkt dat de Taliban dorpelingen dwingen mee te vechten in de hoop dat zo meer burgers zullen sneuvelen en als gevolg hiervan de kritiek op de NAVO zal toenemen. Dit meldt het ministerie van Defensie.

De coalitie zei in een verklaring dat er luchtsteun werd ingeroepen nadat Afghaanse troepen en door de VS-geleide coalitietroepen in een hinderlaag kwamen van de Taliban.

Burgerslachtoffers door coalitie
De Amerikanen gaven toe dat er drie burgers mogelijk gewond waren geraakt bij de strijd. Afghaanse functionarissen geloven dat er vier burgers zijn gedood.

Maar burgers die in contact staan met de BBC zeiden dat de luchtaanvallen van buitenlandse troepen aan minstens 12 burgers het leven hebben gekost in Deh Rawod.

Veelvuldig zijn er verschillende berichten over het aantal burgerslachtoffers, en precieze cijfers zijn volgens verslaggevers moeilijk vast te stellen. Maar feit is dat er veel burgerslachtoffers vallen.

Falen ISAF en regering
Ondertussen is duidelijk dat het de Afghaanse regering en de ISAF-veiligheidsmacht niet lukt om de burgers van Afghanistan te beschermen.

Bij zelfmoordaanvallen van de Taliban komen veel burgers om. Bij aanvallen van de coalitie en de NATO-ISAF-macht zijn dit jaar zeker 350 burgers omgekomen.

Om Uruzgan te beschermen zijn 1.600 Nederlandse militairen ingezet, die wel worden gesteund door een paar honderd Australiërs. Maar de provincie is met ruim 30.000 vierkante kilometer niet veel kleiner dan Nederland (ruim 40.000 vierkante kilometer).

De provincie Helmand, waar de Britten met steun van Denen, Tsjechen en Esten het PRT leiden, zijn ongeveer 8.000 ISAF-militairen gelegerd. Maar deze provincie is ongeveer zo groot als Engeland.

Het is duidelijk dat de ISAF en de Afghaanse regering over onvoldoende middelen beschikken om veiligheid te creëren in Afghanistan voor de bewoners.

En dat de taak die de ISAF op zich genomen heeft, het helpen van de Afghaanse regering bij het scheppen van veiligheid in het land, mislukt.

Geen opmerkingen: